top of page
Zoeken
  • Het Studenten Loket

De Huurcommissie

Heb jij een geschil met je verhuurder en komen jullie er samen niet uit? Dan kun je een beroep doen op de Huurcommissie. De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie die meningsverschillen tussen huurders en verhuurders voorkomt, helpt oplossen of daarover een officiële uitspraak doet.


Voor wie is de huurcommissie er?

Zij zijn er voor:

· Huurders en verhuurders van sociale huurwoningen: zelfstandige woningen, kamers (onzelfstandige woonruimte), woonwagens of woonwagenstandplaatsen.

· Huurders en verhuurders van woningen in de vrije sector.

· Huurders met een tijdelijk huurcontract.

· Huurdersorganisaties en bewonerscommissies.

· Gemeenten.

· Rechtbanken.


Over welke onderwerpen doet de Huurcommissie uitspraak?

De Huurcommissie behandelt verschillen van mening over onder andere:

· de huur, huurverhoging en huurverlaging;

· servicekosten, kosten voor nutsvoorzieningen en de energieprestatievergoeding;

· onderhoud en woningverbetering.


De procedure

Een procedure bij de Huurcommissie kan gestart worden door een formulier op te sturen. Deze formulieren zijn te vinden op de website van de Huurcommissie, het verschilt per onderwerp welk formulier je nodig hebt. Als de Huurcommissie jouw formulier heeft ontvangen gaan ze beginnen met het verzamelen van informatie. De Huurcommissie maakt een afspraak voor een onderzoek in de betreffende woning en kan de aanvrager verzoeken om extra documenten op te sturen. Zodra ze alle informatie in kaart hebben gebracht, ontvangen de huurder en verhuurder allebei het onderzoeksrapport. Na het onderzoeksrapport start de behandeling van de zaak.


De Huurcommissie bekijkt de zaak en bepaalt de vervolgstap. Er zijn twee mogelijkheden:

· Je krijgt een uitspraak, de kennelijke voorzittersuitspraak.

· Je ontvangt een keuzebrief over het vervolg van de procedure.


Is de situatie snel duidelijk? Dan doet de Huurcommissie na het onderzoeksrapport meteen een uitspraak. Deze uitspraak wordt per e-mail aan de huurder en verhuurder gestuurd. Indien je het niet eens bent met de uitspraak van de voorzitter, kun je binnen drie weken het formulier ‘Verzet tegen de uitspraak van een voorzitter’ opsturen.


Is de situatie iets ingewikkelder? Of ben je het niet eens met het onderzoeksrapport? Dan krijg je een keuzebrief met drie mogelijkheden. Je kunt zelf de procedure kiezen die bij jouw situatie past.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page