top of page
Zoeken
  • Het Studenten Loket

Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

Bijgewerkt op: 31 mei 2021

Veel verhuurders vragen aan het begin van de huurperiode een borg aan hun huurder. Die borg zorgt voor financiële zekerheid. Indien er bijvoorbeeld schade aan de huurwoning ontstaat, kan dit van de borg worden ingehouden. Als je de huurovereenkomst hebt opgezegd met inachtneming van de opzegtermijn, kun je de borg terugvragen. Alleen onder bijzondere omstandigheden mag de verhuurder dit weigeren.


Er zijn twee situaties waarin de borg niet of gedeeltelijk wordt terugbetaald. Hiervan is sprake bij wanbetaling van de huurder of bij schade aan de woning die is ontstaan tijdens de verhuurperiode.


Wanbetaling

Wanneer een huurder niet op de afgesproken datum de huur overmaakt, is er sprake van wanbetaling. Dit is echter nog geen reden om de huur van de borg in te houden. Betaalt de huurder de huursom echter helemaal niet en ontstaat er een huurachterstand, dan mag de verhuurder wel (een deel van) de borg inhouden.


Schade aan de woning

De verhuurder mag de gehele borg of een gedeelte van de borg inhouden indien de woning is beschadigd en er reparatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden. De schade moet dan wel aan de huurder kunnen worden toegerekend. De verhuurder mag bijvoorbeeld geen kosten in rekening brengen voor slijtage die is ontstaan door gebruik. De huurder betaalt huur en hiervan kan ook onderhoud uitgevoerd worden. Doet de verhuurder dit niet en is er daarom achterstallig onderhoud door slijtage, dan zal de verhuurder dit zelf moeten betalen en mag de huurder hier niet voor opdraaien. Ook schade die is ontstaan door groot achterstallig onderhoud komt voor rekening van de verhuurder.


Kan de verhuurder bewijzen dat de schade is ontstaan tijdens de huurperiode én dat de schade veroorzaakt is door de huurder? Dan mag de verhuurder de borg mogelijk inhouden. De verhuurder dient de huurder eerst de kans te geven om de woning alsnog netjes op te leveren. Vaak wordt er tijdens een eindinspectie een lijst opgesteld van zaken die herstelt moeten worden en wordt er een datum afgesproken waarop de herstelwerkzaamheden klaar moeten zijn. Zijn de beschadigingen na die datum nog niet hersteld, dan is de huurder in verzuim. De verhuurder kan dan alsnog de borg (gedeeltelijk) inhouden.


Opnamestaat

Om onduidelijkheden te voorkomen, is het noodzakelijk om voorafgaand aan de huurperiode een opnamestaat op te maken. Een opnamestaat is een document dat beschrijft hoe de woning eruitziet bij de aanvang van de huurperiode. In een opnamestaat wordt onder andere omschreven in welke staat de woning is en welke gebreken of mankementen er al zijn. Nadat de huur is opgezegd, moet de woning in dezelfde staat worden achtergelaten als in de opnamestaat is omschreven.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page